duminică, 23 decembrie 2007

Branding de orgoliu...





Okai, tin minte ca am promis sa nu spun nimic de rau in acest blog. Asa ca imi voi tine promisiunea, dar voi prezenta o intamplare istorica, de care portughezii sunt extrem de mandrii.


In razboiul peninsular din vremea lui Napoleon, cand acesta a incercat sa anexeze si Portugalia, una dintre marile batalii s-a dat in Porto. Iar cetatenii acestui oras par a fi extrem de mandri de victoria lor.


Pe langa celebra deja statuie din nodul rutier al orasului, Ronda da Boavista, care prezinta un leu zdrobind un vultur, mai exista si un pod celebru, Dom Luis I, care s-a prabusit in 1809. A nu se confunda cu actualul pod metalic din Porto care poarta acelasi nume.


NU, acest pod a fost primul pod permanent construit in Porto, in 1806, si era alcatuit din barci.


Prabusirea lui este oarecum amuzanta. Cu tot orgoliul lor, portughezii, care se asteptau ca francezii sa atace dinspre sud, au fost surprinsi de armata lui Napoleon, care a venit din zona de Nord. Disperarea i-a cuprins si au incercat cu totii sa fuga inspre sud, folosind podul de barci, care s-a prabusit luand cu el vietile a aproximativ 6000 de locuitori ai orasului.


Ironic sau nu, la baza noului pod Dom Luis I, care nu a fost construit in acelasi loc, se gaseste o placa comemorativa ce descrie cu mandrie cum au reusit portughezii sa opreasca inaintarea trupelor lui Napoleon in Porto... da... fugind rupand pamantul... pardon, rupand podul de barci... frumos sacrificiu pentru patrie, pacat ca a fost facut cu spatele la inamic.


Mai trista este mandria lor si statuia din centru... cu ditamai leul care rapune vulturul... daca ar fi sa fim oleaca realisti, as pune o poza cu un pisoi care miauna la un vultur adormit.

Adevarul este ca au reusit sa il opreasca pe Napoleon si armata improvizata a cetatenilor din Porto alcatuita majoritar din militie locala si cetateni inarmati, au avut curajul si puterea de a infrunta cele patru batalioane conduse de maresalul Soult, trimis de Napoleon sa distruga Portugalia. Ce imi pare rau este ca se mandresc cu fuga de pe pod, in loc sa se mandreasca cu oamenii care au avut curajul sa se mobilizeze si sa apere ce aveau.

Cam asta ar fi cu branding-ul de orgoliu. Portugalia este o tara mica, dar au cu ce sa se mandreasca, numai ca uneori mai dau pe langa putin... :)

Un comentariu:

xelialex spunea...

yeap, istoria o scriu invingatorii, insa o citeste toata lumea :)) slava DOmnului, pt ca doar asa macar pene razletze din struto-camila care este adevarul se mai pot zburataci si prin creitzarasul posteritatii. sa ne traiesti, cretzule!!!!!!